11 Dingen Om Te Controleren Voordat U Een Gebruikte Auto Koopt, Welke Zaken Zijn Van Groot Belang En Wat Moet Je Zeker Checken?

auto verkopen in Nederland

Dus je hebt die belangrijke vraag opgelost of je een nieuwe of tweedehands auto wilt kopen. Gebruikt kopen kan een geweldige manier zijn om de weg op te gaan zonder het hoge prijskaartje van een nieuw voertuig. Maar hoe weet u dat een tweedehands voertuig alles is dat het in de online advertentie heeft staan?

  • De onderstaande checklist geeft aan waar u op moet letten bij het winkelen voor een gebruikte auto via een particuliere verkoper of dealer, zodat u de aankoop met een gerust hart kunt doen.

1. Voertuiggeschiedenis

Krijg zoveel mogelijk informatie van de huidige eigenaar en doe vervolgens uw eigen onderzoek. Door het VIN (voertuigidentificatienummer) te laten lopen via een betaalde dienst zoals CARFAX, kunt u zien of de auto een ongeluk heeft gehad, of er pandrechten op zijn en of er terugroepacties zijn op het model.

2. Roest of verfschade

Maak een wandeling rond de auto en let op roestige plekken of verfspanen. Kleine, gelokaliseerde roestvlekken zijn niet noodzakelijkerwijs een dealbreaker omdat ze vrij eenvoudig kunnen worden opgelost. Als er plaatsen zijn waar het metaal volledig is doorgeroest, wilt u misschien de aankoop heroverwegen.

3. Kaderproblemen

Terwijl u rond het voertuig loopt, moet u ook zoeken naar problemen met het frame. Zit de auto horizontaal op de grond? Hangt er iets aan het onderstel? Let goed op de bumpers en kijk in de kofferbak en kap op nieuwe bouten of kromtrekken die op een recent ongeluk kunnen wijzen.

4. Onder de kap

De motor is het belangrijkste onderdeel van elk voertuig. Zet de auto uit, open de motorkap en inspecteer de motor visueel op: vloeistoflekken, corrosie en gebarsten slangen en riemen. Controleer de olie en transmissiepeilstok op verkleuring – olie moet lichtbruin zijn, transmissievloeistof moet roze of rood zijn.

auto verkopen

5. Staat van de banden

Het loopvlak van de band moet gelijkmatig worden gedragen en alle vier moeten overeenkomen. Ongelijk loopvlak of extra slijtage aan enkele banden betekent vaak een slechte uitlijning, wat een symptoom kan zijn van problemen met sturen, ophanging of frame. Een slecht uitgelijnde auto trekt tijdens het rijden naar rechts of links.

6. Kilometerstand

De gemiddelde auto haalt elk jaar ongeveer 20.000 km. Om erachter te komen of de auto waar je naar kijkt een hoge of lage kilometerstand heeft, deel je het nummer op de kilometerteller door de leeftijd van het voertuig. Een auto met een hoge kilometerstand met meer slijtage aan zijn mechanische componenten. De kilometerstand van een voertuig kun je gewoon online doen door rdw te checken.

7. Interieurelektronica

De radio laten knallen wanneer je favoriete nummer opkomt, is een van de kleine geneugten van autobezit. Druk op enkele knoppen en zorg ervoor dat de stereo en de andere elektronische componenten in de cockpit goed werken. Schakel de airconditioning en warmte ook in.

8. Stoffering

Stoelen en interieurstof kunnen tegen een stootje in een voertuig. Pas op voor tranen, vlekken en gebarsten leer op alle voor- en achterstoelen – bekleding kan een dure aangelegenheid zijn om te repareren.

9. Proefrit

De proefrit is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van het winkelen voor een gebruikte auto. Plan uw route en test de auto om de manoeuvreerbaarheid, versnelling, remmen en ophanging te testen. Neem het op de snelweg, indien mogelijk, en probeer parallel parkeren om een idee te krijgen van eventuele blinde vlekken van de auto.

10. Mechanische inspectie

Als je denkt dat je de gebruikte auto van je dromen hebt gevonden, moet je deze voor inspectie naar een vertrouwde monteur brengen. Een monteur kan bepalen of het voertuig onderliggende problemen of gebieden heeft die in de toekomst een probleem kunnen worden. Het is geen gratis dienst, maar het zou u kunnen redden van het kopen van een citroen.