DSL Internet, Wat Is Het, Waar Kun Je Het Krijgen En Is Het Nog Steeds Interessant? Denk Hier Goed Over Na Voordat Je Voor Een Internet Abonnement Kiest!

DSL verbinding internet

DSL staat voor Digital Subscriber Line, een internetnetwerk dat telefoonlijnen gebruikt om digitale gegevens te verzenden. Met een DSL-internetverbinding gebruikt de internetprovider (ISP) telefoonlijnen om de signalen rechtstreeks naar het huis te brengen waar een DSL-modem de signalen ontvangt en converteert naar een internetdienst. Kies bijvoorbeeld voor de beste alles in 1 aanbieding of zoek naar een tv en internet oplossing die het beste bij je wensen ligt.

  • Het meest voorkomende type residentiële DSL-service is ADSL of asymmetrische DSL. Bij dit type DSL-internetservice is de gegevens overdracht snelheid hoger in één richting, meestal downloads. Dit betekent dat DSL-internetabonnementen waarschijnlijk hogere downloadsnelheden zullen hebben dan uploadsnelheden.
  • Andere veel voorkomende soorten DSL-diensten zijn SDSL, die symmetrische upload- en downloadsnelheden hebben, en VDSL, dat een “zeer hoge” gegevensoverdrachtssnelheid heeft.

Voor- en nadelen van een DSL internetverbinding

De DSL internetverbinding beschikt over een aantal voor en nadelen. We zullen alles met je besproken zodat jij uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken tussen de verschillende internetverbindingen.

Voordelen DSL

  • Hoge beschikbaarheid in Nederland: DSL is een van de meest beschikbare soorten internetdiensten en bestrijkt ongeveer 95% van Nederland.
  • Lage kosten: omdat DSL gebruik maakt van bestaande telefoonlijnen, zijn de kosten vaak lager dan kabel- of glasvezelinternet.
  • Snelheidsconsistentie: DSL internet ondervindt minder snel vertragingen en vertraging tijdens piekgebruikstijden.
  • Eenvoudige installatie: Uw DSL-modem kan worden aangesloten op een telefoonaansluiting, waardoor de installatie snel en gemakkelijk verloopt.

Nadelen DSL

  • Lage snelheden: telefoonlijnen ondersteunen niet de hogere bandbreedte die u krijgt van kabel of glasvezel, dus DSL-internet biedt meestal niet de snelste beschikbare snelheden.
  • Snelheidsafwijking: hoe verder uw huis verwijderd is van de ISP of een extender, hoe lager uw snelheden waarschijnlijk zullen zijn.
  • Minder bundelopties: DSL-internetproviders bieden mogelijk geen tv-diensten in uw regio aan, wat betekent dat u mogelijk een tv- en internetbundel moet samenstellen met twee providers.

Waarom kiezen voor de DSL internetverbinding?

Veel gebieden met toegang tot een DSL-verbinding hebben ook de optie van satelliet- , kabel- of mogelijk glasvezelinternet. Elk internettype varieert in beschikbaarheid, prijzen en snelheden. Hier is hoe elk servicetype scoort.

DSL internet vergelijken

Beschikbaarheid van de DSL verbinding

Hoewel satellietinternet het meest beschikbare internettype is, loopt DSL-internet niet ver achter, met beschikbaarheid in ongeveer 95% van de Nederlandse huishoudens. Net als satelliet-internet is DSL een geweldige optie voor landelijke gebieden. Toegang tot een telefoonlijn is waarschijnlijk alles wat u nodig hebt om DSL-internet te krijgen, waardoor het een geweldige optie is in gebieden waar kabelinternet niet beschikbaar of gewenst is.

De gemiddelde kosten van DSL internet

Naast de beschikbaarheid is de abonnementsprijs een ander potentieel voordeel van DSL-internet. Afhankelijk van waar u woont en welke DSL-providers beschikbaar zijn, kan de stand-alone internetservice beginnen vanaf € 20 per maand. Dit is lager dan de meeste kabelaanbieders en aanzienlijk lager dan satelliet-internetdienst.

Snelheid van het DSL internet

In veel gebieden zijn de snelste snelheden van DSL-internet vergelijkbaar met de laagste snelheden die u kunt krijgen met een kabel- of glasvezelverbinding. De snelste beschikbare DSL-internetsnelheden variëren van ongeveer 100 tot 140 Mbps, wat goede internetsnelheden zijn , maar de beschikbaarheid is zeer beperkt. Meer gebruikelijke DSL-snelheden liggen rond 24 Mbps of lager. Bovendien, hoe verder u van uw DSL-ISP bent, hoe lager uw snelheden waarschijnlijk zullen zijn.

Overige informatie over DSL internet

Waar staat de afkorting DSL voor?

DSL staat voor Digital Subscriber Line en verwijst naar een snelle internetverbinding via een telefoonlijn die gewoonlijk DSL-internet wordt genoemd. ADSL of asymmetrische DSL is het meest voorkomende DSL-type en biedt doorgaans hogere downloadsnelheden dan uploadsnelheden.

De werking van DSL

DSL internet gebruikt de koperen telefoondraden die u al in uw huis hebt om gegevens te verzenden en uw internetverbinding te genereren. Een DSL-verbinding doet dit zonder uw telefoonsignaal te verstoren.

Mijn woning is niet bereikbaar voor de DSL internetverbinding

Als een DSL-internetprovider niet beschikbaar is in uw regio , is uw beste optie voor internetdiensten mogelijk een provider met een alternatieve verbinding, zoals kabel of satelliet. Meer informatie over de verschillende  soorten internetverbindingen .

DSL is goedkoop

Als u op zoek bent naar goedkope internetdiensten in uw regio, is DSL-internet wellicht uw beste optie. Betaalbaarheid is een van de belangrijkste voordelen van een DSL-internetverbinding dankzij het gemak van installatie en gebruik van bestaande infrastructuur.